eQuizShow

Det moderne gennembrud

George Brandes

Question: George Brandes holder nogle meget berømte forelæsninger (taler/fremlæggelser på universitet) med dem siger man, at han starter noget, men hvad er det George Brandes igangsætter….?
Answer: Det moderne gennembrud

Question: George Brandes mener, at litteraturen bør være på en bestemt måde, der bl.a. gør, at litteraturen ligner virkeligheden. Hvilket danskfagligt ord bruger man om den slags litteratur? (Vi bruger også ordet om nutidig litteratur, der ligner virkeligheden)
Answer: Realisme/realistisk

Question: SUPERVIGTIGT SPØRGSMÅL: Hvad kendetegner ifølge George Brandes levende litteratur? eller sagt på en anden måde, hvad mener han, litteraturen skal gøre?
Answer: Sætte problemer under debat

Question: nævn mindst tre af de emner George Brandes synes litteraturen skal handle om (Emner som han roser udenlandske forfattere for at tage op)
Answer: religion, ægteskab, ejendom, forholdet mellem de to køn, samfundsforhold

Question: Brandes kritiserer den danske litteratur på det tidspunkt og kommer ind på følgende: Jeg vil dernæst fremhæve vor litteraturs stærkt abstrakte idealisme. Den handler ikke om vort liv, men om vore drømme. Denne idealisme har som idealismen og virkelighedsskyen i alle litteraturer sin årsag i, at vor poesi udviklede sig under en politisk ussel og nedbrudt tilstand som en art trøst i den reale genvordighed, som en art åndelig erobring, der skulle trøste for de materielle tab. Men den har bevaret en sørgelig mangel som minde derom.” (Brandes 1972: 135). Hvad er det, han beskriver her?
Answer: Romantisk litteratur og den romantiske litteraturs baggrund i Danmarks vanskelige forhold rent historisk og politisk (fx gik Danmark både fallit og tabte Norge)

Litteraturens perioder-teksten

Question: Hvornår strækker perioden det moderne gennembrud sig over? Fra hvornår til hvornår (årstal)
Answer: 1870-1890 /1871-1890 (begge svar godtages)

Question: Er litteraturen politisk under det moderne gennembrud? (ja/nej)
Answer: Ja

Question: Hvad kalder man den debat, der er voldsomt oppe i perioden omkring seksualmoral, hvor nogle fx talte for at kvinder skal anerkendes som et kønsvæsen med samme seksuelle rettigheder som manden. De syntes altså ikke kun det skulle være manden, der måtte have sex før ægteskabet og evt. have sidespring i ægteskabet. Imens andre mente, at ligesom kvinden bør holde sin seksualitet inden for ægteskabet, så bør manden gøre det samme, med det formål at beskytte kvinderne mod den økonomiske katestrofe det var, hvis de blev gravide ugifte (der var ikke sikre præventionsmidler dengang). Der var altså en voldsom debat om seksualmoralen, den debat har fået et navn, hvad kalder man den?
Answer: Sædelighedsfejden

Question: Hvad er den fælleseuropæiske betegnelse for det moderne gennembruds litteratur? Forfatterne efterligner først og fremmest naturvidenskabens synsvinkel med inspiration fra Charles Darwins teori om Survival of the fittest (Den stærkeste overlever) hvor mennesket anses for et biologisk væsen og man ser på både arv og miljø. Denne litteraturtype ses mest i form af epik og særligt romaner er populære, og den har desuden været til inspiration for Freud.
Answer: Naturalisme

Question: Hvad kaldes den litterære teknik, hvor forfatteren så objektivt som muligt gengiver en række situationer, som læseren så selv må stykke sammen til en helhed. Teknikken findes også inden for malerkunsten, her er det typisk, at den slags billeder tæt på ser grove, rodede og sjuskede ud, men hvis man kigger på billedet på afstand, så samler det sig til en smuk helhed i beskuerens øjne.
Answer: Impressionisme/impressionistisk teknik

Engelske Socialister

Question: Hvem er forfatteren til "Engelske Socialister"?
Answer: Holger Drachmann

Question: Hvilken genre tilhører "Engelske Socialister"? (Overgenre og undergenre skal gættes)
Answer: Lyrik > digt

Question: Hvad er det digtet og taleren i digtet opfordrer til?
Answer: Revolution/oprør

Question: Hvilken type enderim benyttes der i dette uddrag fra digtet?
"Vi er Sønner af Jorden, til Jord skal vi blive,
Vor Løn vil vi have i levende Live.
Hvorfor anvise stadig paa Himmerigs Rige?
Om vi komme der, kan jo dog ingen sige.”
Answer:
Parrim (AABB)


Question: I ”Engelske Socialister” kritiseres præsten. Hvad er det ved kirken, der kritiseres?
Answer: "Vorherre han gav, hvad han havde for Haanden,
Og anviste Resten hos Helligaanden;
Men Præsten! - han tager vor sidste Daler;
"Min Søn, Vorherre i Himlen betaler." "
Det kritiseres når efterlivet i himlen bruges som undskyldning for ikke at betale arbejderne nok for deres hårde arbejde på jorden


andre litteraturhistoriske perioder

Question: Det vigtigste nøgleord for det moderne gennembrud kan siges at være ”debat”, lige som det vigtigste nøgleord i oplysningstiden var ”fornuft”, men hvad var det vigtigste nøgleord i romantikken?
Answer: Følelser/anelser

Question: I det moderne gennembrud fokuserer litteraturen på verden, litteraturen vender ud i mod samfundet. I romantikken vendte litteraturen mere indad fx ind imod personernes følelser og hjemmeliv. Hvad kalder man den underkategori af romantikken, som helst viser idylliske billeder fra borgerlige hjem?
Answer: Biedermeier

Question: Under det moderne gennembrud bliver udviklingsromanen meget populær. I udviklingsromanen 1) starter hovedpersonen med store drømme og forhåbninger til verden 2) han går ud i verden og oplever en masse og 3) vender til sidst hjem skuffet over at virkeligheden ikke levede op til forventningerne. Personerne bliver ikke bygget op men nedbrudt. I romantikken derimod havde man en anden slags roman, den havde også en tredeling, men det var i 1) hjemme – 2) hjemløs – 3) (nyt) hjem, som ender harmonisk. Hvad kalder man den type roman, som var populær i romantikken?

Answer: Dannelsesroman


Question: I Det moderne gennembrud er de episke genrer meget populære, men hvilken genre var meget populær under romantikken?
Answer: Lyrik (digte)

Question: I det moderne gennembrud er den centrale skikkelse George Brandes, hvad hedder ham, der på tilsvarende vis bragte den romantiske tankegang til Danmark i romantikkens begyndelse?
Answer: Heinrich Steffens (Efternavnet er nok)

Question: Nævn mindst to berømte forfattere fra det moderne gennembrud


Answer: Fx Henrik Pontoppidan, J.P/I. P. Jacobsen, Herman Bang, Holger Drachmann, Amalie Skram, Adda Ravnkilde,
(August Strindberg – Sverige) og (Henrik Ibsen – Norge)

Question: Hvad betyder urbanisering?

Answer: Folk flytter i massevis fra land til by


Question: Hvad kalder man den samfundsmæssige udviklingsproces, hvor flere og flere begynder at arbejde med stordrift fx på fabrikker? (man begynder at masseproducere, bruge maskinkraft og lave arbejdsdeling)
Answer: Industrialisering

Question: Hvilken del af en dansk stil kan man især bruge forløbet i litteraturhistorie til? Altså hvilket afsnit i en dansk stil er I ekstra gode til at skrive nu, efter at I ved en masse om de lange træk i litteraturhistorien, og hvad der er typisk for de enkelte perioder
Answer: Svaret: Perspektivering

(I har øvet jer i at sætte jer ind i en periode, for at sammenligne en specifik tekst med periodens typiske træk, den metode kan bruges til alle perioder, og I har i grove træk lært om litteraturhistorien fra år 200-1890 dvs. 1690 års litteraturhistorie.)

Question: Nævn alle de perioder vi har haft om, siden vi startede det litteraturhistoriske forløb - i den rigtige rækkefølge
Answer: Oldtid - Middelalder - Renæssancen - Barok - Oplysningstiden - Romantikken - Det moderne gennembrud